ورق پانچ چیست؟ انواع و نحوه ساخت ورق پانچ شده

ورق پانچ چیست؟ آشنایی با دستگاه پانچ

ورق پانچ به واسطه ساختار مشبک و کاربردهای فراوان در صنایع مختلف، یکی از پرفروش‌ترین محصولات فلزی است که در انواع بسیار مختلفی تولید می‌شود. اما ورق پانچ چیست؟ ورق پانچ شده چه کاربردهایی دارد و چگونه می‌توان از قیمت روز این محصول مطلع شد؟ این‌ها سوالاتی است که در ادامه، به آنها پاسخ خواهیم داد.

ورق پانچ چیست؟

ورق پانچ یا پانچ شده به ورق‌هایی با جنس‌های مختلف استیل، گالوانیزه، آهن و … گفته می‌شود که تعداد زیادی سوراخ و چشمه روی سطح خود داشته و با نام‌های دیگری مثل توری مشبک، ورق مشبک، ورق سوراخ‌دار و … نیز از آن یاد می‌کنند. شکل چشمه‌ها در ورق‌ها، از بیضی تا مربع، لوزی، دایره، گشنیزی و … می‌تواند متفاوت باشد و هرکدام از آنها، کاربردهای مخصوص به خود را دارند. اندازه این ورق‌ها عمدتا 1 در 2 متر است، ولی بسته به نیاز مشتری و در صورتی که در تعداد بالا سفارش داده شود، امکان تغییر اندازه نیز وجود دارد. 

این ورق‌ها معمولا به صورت دستی یا با استفاده از دستگاه‌های مخصوص CNC پانچ می‌شوند که روش دوم، به‌مراتب دقت بیشتری دارد. تنوع بالای این محصولات همچنین باعث شده تا از آنها بتوان در طیف گسترده‌ای از صنایع استفاده کرد.

انواع ورق پانچ

گستردگی استفاده از ورق‌های پانچ باعث شده تا این محصولات، در انواع بسیار مختلفی تولید شوند. به صورت کلی، این ورق‌ها را به سه حالت و بر اساس جنس، چشمه و هندسه می‌توان دسته‌بندی کرد. در ادامه، به‌شکل جداگانه در مورد هرکدام از این موارد صحبت می‌کنیم. 

۱) بر اساس جنس

جنس ورق‌های پانچ، مهم‌ترین تفاوت میان انواع این محصولات است:

  • فولادی: به صورت کلی، دو نمونه ورق پانچ فولادی در بازار هست؛ ورق‌های نورد گرم یا سیاه که در برابر ضربه و دما مقاومت بالایی دارند و ورق‌های نورد سرد که بیشتر در برابر رطوبت و همچنین فرسایش مقاوم هستند. 
ورق پانچ فلزی
ورق پانچ فولادی
  • گالوانیزه: نوعی از ورق‌های پانچ فولادی که به واسطه طی کردن فرآیند گالوانیزاسیون، مقاومت بالاتری در برابر خوردگی و اکسید شدن دارند. 
  • استیل: از پرفروش‌ترین محصولاتی که از آن با عنوان ورق پانچ فولادی کم‌کربن نیز یاد می‌شود. این محصولات همانند نمونه‌های گالوانیزه در برابر خوردگی مقاومت بالایی داشته و در صنایعی مثل پتروشیمی، آب‌رسانی، دارویی، غذایی و برق به‌وفور استفاده می‌شوند. 
  • روغنی: نوع دیگری از ورق‌های فولادی که با استفاده از فرآیند نورد سرد تولید شده و مهم‌ترین ویژگی آن، ظاهر صیقلی و براقی است که از آن می‌توان برای زیباسازی و نماسازی استفاده کرد. 
  • آجدار: این‌ها نوع خاصی از ورق‌های فولادی هستند که روی آنها می‌توان برآمدگی‌ها و آج‌های مختلفی را برای ایجاد مقاومت در برابر اصطکاک پیدا کرد. از این ورق‌ها در ساخت پله‌های اضطراری، راه‌سازی و … استفاده می‌شود.

۲) بر اساس چشمه

منظور از چشمه، شکل حفره‌ها و سوراخ‌هایی است که روی ورق پانچ وجود دارد. خوشبختانه، تنوع محصولاتی که در این زمینه وجود دارد بسیار بالاست و خریدار ورق مشبک به راحتی می‌تواند محصول مورد نظر خود را انتخاب کند.

انواع ورق پانچ در چشمه‌های مختلف
انواع ورق پانچ بر اساس چشمه

ورق‌های پانچ با چشمه‌های متفاوت زیر تولید می‌شوند:

  • مربعی
  • مستطیلی
  • دایره‌ای
  • بیضی
  • لوبیایی
  • ذوزنقه‌ای
  • مثلثی
  • گشنیزی
  • لانه زنبوری

۳) بر اساس اندازه

ورق‌های پانچ معمولا در اندازه‌ها و ابعاد استاندارد تولید می‌شوند، ولی این امکان هست که ویژگی‌های آنها را متناسب با نیاز مشتری تغییر داد؛ اندازه چشمه، یکی از همین موارد است که معمولا در محصولات پرفروش، اندازه‌ای مشخص دارند. 

کاربرد ورق پانچ

همان‌طور که گفتیم، ورق پانچ شده کاربردهای بسیار زیادی دارد و در صنایع مختلفی از جمله راه‌وساختمان، شیلات، صنایع دارویی، خودروسازی، لوازم خانگی و … می‌توان از آن استفاده کرد. 

در ساختمان‌سازی، این ورق‌ها برای زیباسازی نما ساختمان و همچنین افزایش ایمنی درب‌ها و حفاظت از ساختمان، به کار گرفته می‌شوند. این محصولات همچنین می‌توانند در تولیدات انواع پارتیشن‌ها، سقف‌های کاذب یا پوشش‌های سقف آسانسورها مورد استفاده قرار گیرند. ورق پانچ در حوزه شهرسازی هم محصولی بسیار پرکاربرد است و رد پای آن را می‌توان در بخش‌های مختلفی مانند ساخت سطل‌های زباله، صندلی‌ها و نیمکت‌های پارک‌ها، دیوارهای ایستگاه‌های اتوبوس یا حتی زیباسازی شهر هم مشاهده کرد.

کاربرد ورق پانچ
کاربرد ورق پانچ

موارد زیر، از دیگر کاربردهای مهم ورق‌های پانچ در صنایع مختلف هستند:

  • صنایع هسته‌ای و تولید انواع سانتریفیوژها، فیلترها و خالص‌کننده‌های گازها
  • ساخت انواع ماشین‌های صنعتی، نیمه‌صنعتی و خودروهای شخصی
  • صنایع غذایی و ساخت ماشین‌های ویژه خشک‌کننده حبوبات و سبزیجات یا دستگاه‌های جداسازی دانه میوه‌ها
  • حفاظ برای نیروگاه‌ها و همچنین دکل‌های مخابراتی
  • تولید فیلترهای روغن
  • ساخت وسایل منزل
  • موانع ایمنی
  • دستگاه‌های کشاورزی
  • متعادل کردن نور و سایه در ساختمان‌ها
  • ایجاد حریم خصوصی با امکان جریان هوا 
  • متعادل کردن صدا در بخش بیرونی خانه و همچنین اکو در داخل

ساخت ورق پانچ شده

روش‌های مختلفی برای ساخت ورق های پانچ وجود دارد که متداول‌ترین آن، استفاده از دستگاه‌های پانچ است؛ کاربران به وسیله این دستگاه‌ها می‌توانند ورق‌ها را در ابعاد مختلف با چشمه‌های متفاوت تولید کنند.  

یکی از اصطلاحات رایج در تولید این ورق‌ها، خم کاری است؛ به این معنی که ظاهر ورق‌ها را برای رسیدن به شکل‌های مختلف یا تغییر در تعداد چشمه‌ها، به وسیله‌ دستگاه‌های مخصوص تغییر می‌دهند. البته، نباید فراموش کرد که اگر این کار به صورت غیر اصولی انجام شود، باعث تغییر ابعاد خواهد شد. 

دستگاه پانچ چیست؟

دستگاهی که می‌تواند ورق‌های فلزی را سوراخ کند، دستگاه پانچ نام دارد. در گذشته، این کار به صورت دستی انجام می‌شد که می‌توانست شانس خطا را افزایش دهد، اما رفته‌رفته دستگاه‌های برش NC جایگزین آن شدند و حالا از دستگاه‌های CNC برای تولید این ورق‌ها استفاده می‌شود. تفاوت اصلی میان این دو وسیله، این است که دستگاه NC به صورت دستی و توسط انسان هدایت می‌شود، در حالی که دستگاه CNC می‌تواند برش‌ها و سوراخ‌ها را به وسیله دستورات کامپیوتری انجام داده و دقتی به‌مراتب بالاتر داشته باشد

دستگاه پانچ سی‌ان‌سی
دستگاه پانچ CNC

دستگاه پرس پانچ، یکی دیگر از محصولاتی است که در بسیاری از کارخانه‌ها و کارگاه‌ها می‌توان آن را پیدا کرد. این دستگاه‌ها دو نوع H و C دارند که نوع C با سنبه هیدرولیکی، کارایی بالاتری داشته و می‌تواند شما را به شکل نهایی دلخواه در تولید محصول، نزدیک‌تر کند. 

اگر نیاز باشد که کار در ابعاد گسترده‌تر یا با دقت بالاتر انجام شود، دستگاه لیزر هم گزینه مناسبی خواهد بود؛ دستکاهی که با فشردن فقط یک دکمه قادر است طرح دلخواه شما را در سریع‌ترین زمان ممکن تحویل دهد. 

استفاده از دستگاه CNC در ورق پانچ

امروزه استفاده از ماشین کاری CNC در تولید ورق های پانچ، رونق بسیار زیادی دارد چرا که این ابزار می‌توانند سوراخ‌ها را با اندازه‌ها، شکل‌ها و جهت‌های دلخواه روی ورق‌های فلزی ایجاد کنند. بسته به نوع دستگاه، شما می‌توانید ورق‌هایی با ضخامت 0.5 تا 12 میلی‌متر را برش داده و حفره‌هایی با سایز 0.01 تا 80 میلی‌متر را در شکل‌های هندسی مختلف ایجاد کنید. دستگاه CNC به لطف مینی‌کامپیوتری که در خود دارد، کارها را بر اساس دستورات از پیش تعیین‌شده کاربر انجام داده و قادر است طرح‌ها و شکل‌های کاملا دقیق و یکسانی را به وجود آورد.

مشخصات ورق پانچ

با توجه به تنوع بالای ورق‌های پانچ، هنگام خرید باید به ویژگی‌ها و مشخصات آن توجه لازم داشت. در این میان، جنس ورق می‌تواند مهم‌ترین فاکتور باشد و در مرحله بعدی، شکل و اندازه چشمه‌ها اهمیت پیدا می‌کند.

ورق پانچ لانه زنبوری
ورق پانچ لانه زنبوری

مطمئن شوید محصولی که تهیه می‌کنید، به اندازه کافی مقاوم بوده و استحکام لازم در برابر ضربه و فشار را داشته باشد. به علاوه، بهتر است ورق پانچ شده قابلیت خم‌کاری، جوش‌کاری و شکل‌دهی با استفاده از دستگاه‌های مناسب را داشته باشد تا در صورت نیاز بتوانید شکل و طرح دلخواه خود را ایجاد کنید.

ویژگی‌های ورق پانچ

احتمالا تا اینجا متوجه ویژگی‌های ورق پانچ شده باشید؛ موارد زیر، از جمله مهم‌ترین مشخصه‌هایی هستند که سبب محبوبیت این محصولات شده‌اند:

  • مقاومت بسیار بالا در برابر فشار و انواع ضربه‌ها
  • مقاومت بسیار خوب در محیط‌های مرطوب یا مناطقی با دمای بسیار بالا 
  • هدایت صوتی مناسب با کنترل خوب انواع ارتعاش‌ها
  • امکان‌پذیر کردن اصولی فرآیند فیلترینگ

قیمت ورق پانچ

موارد زیادی روی قیمت ورق پانچ اثرگذار هستند که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به جنس، ضخامت، شکل و اندازه چشمه‌ها، فرآیند تولید و همچنین دستگاهی که در تولید ورق از آن استفاده شده، اشاره کرد. در صورتی که قصد خرید این محصول را دارید، برای اطلاع از قیمت روز ورق پانچ می‌توانید به وب‌سایت فولادینو مراجعه کنید؛ تمام قیمت‌ها در این سایت به صورت لحظه‌ای نمایش داده شده و کاربران می‌توانند در مورد نوسانات قیمت نیز اطلاعات خوبی را در اختیار داشته باشند. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *