تیرآهن ۱۴ چیست؟ + مشخصات فنی

تیرآهن ۱۴ چیست؟

همانطور که احتمالا می‌دانید تیرآهن، یکی از اصلی‌ترین مقاطع یا پروفیل‌های فولادی در ساختمان‌سازی است. این محصول در سایزهای متعددی تولید می‌شود که یکی از پرکاربردترین آن‌ها تیرآهن ۱۴ است. مقطعی که کاربردهای متعددی در ساختمان مانند ساخت خرپا و پوشش سقف داشته و از ویژگی‌های فنی منحصر‌به‌فردی نیز برخوردار است. در این مقاله به این سوال پاسخ خواهیم داد که تیرآهن ۱۴ چیست و چه مشخصاتی دارد. در ادامه نحوه‌ی تولید، برندهای برتر و کاربردها و نحوه‌ی محاسبه بار و وزن آن را مرور می‌کنیم. با ما همراه شده با یکی از مهم‌ترین مقاطع فولادی در ساختمان‌سازی آشنا شوید.

شما می‌توانید قیمت تیرآهن ۱۴ را در وبسایت فولادینو مشاهده کنید.

تیرآهن ۱۴ چیست؟

به‌طورکلی تیرآهن یک مقطع فولادی است که از آن در ساخت اسکلت، سقف، خرپا، ستون و غیره استفاده می‌شود. این محصول از دو بال و یک جان تشکیل می‌شود. جان، قسمتی از تیرآهن است که بین دو بال قرار می‌گیرد. شکل کلی همه‌ی تیرآهن‌ها نیز H یا I شکل است. 

روش‌های مختلفی برای دسته‌بندی تیرآهن وجود دارد که یکی از آن‌ها سایز عرض جان است. براین‌اساس، تیرآهن در انواع هشت تا ۶۰ سانتی‌متری تولید می‌شود. بااین‌حال، یکی از پرکاربردترین انواع این محصول، تیرآهن ۱۴، با عرض جان آن ۱۴ سانتی‌متر است.

تیرآهن ۱۴

عرض بال تیرآهن ۱۴ می‌تواند متفاوت باشد. بااین‌حال معمولا این قسمت را نیز با عرض ۶٫۶ سانتی‌متر تولید می‌کنند. این محصول در نهایت در شاخه‌های ۶ یا ۱۲ متری در بازار عرضه می‌شود. 

بیشتر بخوانید: تیرآهن چیست؟

مشخصات فنی تیرآهن ۱۴

در ادامه مشخصات فنی تیرآهن ۱۴ را در سه مبحث استاندارد تولید، مقاومت و روش تولید این محصول شرح می‌دهیم.

استاندارد تیرآهن ۱۴

تیرآهن با استانداردهای مختلفی تولید می‌شود که IPE، INP، CPE و IPB مهم‌ترین آن‌ها هستند. تولید تیرآهن ۱۴ اما بیشتر با استاندارد IPE‌ انجام می‌شود. استانداردی که نشان می‌دهد این محصول از نوع تیرآهن‌های I‌ شکل بوده و ضخامت بال‌های آن از ابتدا تا انتها ثابت است. به‌طورکلی، تیرآهن‌های IPE، معمول‌ترین و پرکاربردترین انواع این محصول در صنعت محسوب می‌شوند. ماده‌ی اولیه در تولید آن‌ها نیز فولادهای S235، S275 و S355 هستند.

لازم به ذکر است که تولید تیرآهن ۱۴ به شکل لانه‌زنبوری و نیز با استاندارد INP‌ نیز با کاربردهای خاص قابل‌انجام است. جان تیرآهن‌های لانه‌زنبوری شامل حفره‌های دایره‌ای یا ۶ ضلعی منتظم است که سبب کاهش وزن و قیمت محصول می‌شود. تیرآهن ۱۴ با استاندارد INP‌ نیز محصولی است که ضخامت بال‌هایش از محل اتصال به جان تا انتها کاهش می‌یابد. 

مقاومت تیرآهن ۱۴ چقدر است؟

شاید بپرسید دلیل کاربرد بیشتر تیرآهن ۱۴ چیست؟ در پاسخ باید به مقاومت بالای این محصول در برابر نیروهای برشی، خمشی و تنشی اشاره کنیم. این تیرآهن به‌خوبی مقاومت ساختمان را در برابر نیروهای خارجی افزایش داده و سبب خنثی شدن فشار بارهای مرده می‌شود. لازم به ذکر است که مقاومت پیچشی این محصول در مقایسه با مقاومت برشی و کششی آن کمتر است. این ویژگی، هنگام کاربرد این تیرآهن باید مورد توجه قرار گیرد.

کاربردهای تیرآهن 14

روش تولید تیرآهن ۱۴ چیست؟

اما روش تولید تیرآهن ۱۴ چیست؟ به‌طورکلی تولید این مقطع فولادی به روش نورد گرم انجام می‌شود که مراحل آن عبارتند از:

  • عبور شمش یا بلوم فولادی تحت دمای بالا و نزدیک به دمای نرم‌شوندگی از بین غلطک‌های اولیه تا رسیدن به ضخامت، طول و عرض لازم
  • عبور ورق‌ها از قالب قفسه‌های نورد با ضخامت و شکل استاندارد IPE به‌منظور رسیدن به شکل نهایی
  • برش تیرآهن‌ها به اندازه‌های موردنیاز
  • شستشوی تیرآهن
  • گالوانیزه کردن یا اعمال پوشش‌های اپوکسی روی تیرآهن به‌منظور افزایش مقاومت فولاد در برابر خوردگی 

برترین کارخانه‌های تولیدکننده تیرآهن ۱۴

مهم‌ترین کارخانه‌های تولیدکننده‌ی تیرآهن سایز ۱۴ عبارتند از:

شرکت فولادسازان راه ابریشم، ضمن همکاری با این تولیدکننده‌ها، امکان خرید خرد و عمده‌ی آسان محصولات‌شان را با قیمت رقابتی از طریق وب‌سایت خود، فولادینو، فراهم کرده است.

کاربردهای تیرآهن ۱۴ چیست؟

همانطور که گفتیم اصلی‌ترین کاربرد تیرآهن ۱۴ در ساختمان‌سازی است. از انواع سنگین‌تر این محصول برای ساخت خرپا استفاده می‌کنند که سبب افزایش مقاومت سقف می‌شود. ساخت ستون‌های جوشکاری یا پیچ‌شده نیز با تیرآهن ۱۴ معمول است. این محصول در ساخت صفحات کفی ستونی نیز کاربرد دارد. کاربرد عمده‌ی این کفی‌ها در اتصال نبشی‌ها به ستون بوده و تحمل بار ساختمان را افزایش می‌دهند. در ساخت تیرهای اصلی و میانه نیز از تیرآهن سایز ۱۴ استفاده می‌شود.

اگر می‌پرسید دیگر کاربردهای تیرآهن ۱۴ چیست؟ در پاسخ باید به ساخت پالایشگاه، ساخت اسکله و کشتی، پل‌سازی (به‌خصوص تیرآهن سایز ۱۴ لانه‌زنبوری) اشاره کرد.

نحوه محاسبه تحمل بار تیرآهن ۱۴

در کتاب مقررات ملی ساختمان ایران، روش‌های متعددی برای محاسبه‌ی تحمل بار تیرآهن ۱۴ ارائه شده است. در تمامی فرمول‌ها، سطح مقطع و وزن آن و نیز وزن کل پروفیل به‌عنوان متغیر حضور دارند. از دیگر مشخصات موثر در میزان تحمل بار این محصول، قطر بال و جان، نوع نصب اعم، وزن واحد طول، شعاع ژیراسیون، گشتاور اینرسی و فاصله‌ی مرکز سطح تا سطح بیرونی هستند. در جدول زیر، تغییرات این داده‌ها با یکدیگر برای انواع تیرآهن IPE آورده شده است.

جدول تحمل بار تیرآهن ۱۴
جدول تحمل بار تیرآهن ۱۴

وزن تیرآهن ۱۴

تیرآهن ۱۴ بیشتر در محدوده‌ی وزنی ۱۲٫۹ تا ۳۳٫۷ کیلوگرم تولید می‌شود. با توجه به ثابت بودن عرض یا ارتفاع جان تیرآهن که ۱۴ سانتی‌متر است، عوامل اصلی تعیین‌کننده وزن این محصول، عرض بال‌ها و سپس نوع آلیاژ تیرآهن هستند. وزن تیرآهن، یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در قیمت آن نیز محسوب می‌شود و به‌طورکلی با فرمول زیر به‌دست می‌آید:

  • حاصلضرب وزن یک متر از تیرآهن (مندرج در جدول اشتال) برحسب کیلوگرم در طول تیرآهن به متر

اگر تیرآهن دوبل باشد نیز باید عدد به‌دست‌آمده از این فرمول را دوبرابر کنید.

جمع بندی درباره تیرآهن سایز ۱۴

تیرآهن ۱۴ چیست؟ این سوالی بود که در این مقاله تلاش کردیم به آن پاسخ دهیم. این محصول پرکاربرد، نوعی تیرآهن I با استاندارد عمدتا IPE با عرض جان ۱۴ سانتی‌متر است که در ساختمان‌سازی، کشتی‌سازی، اسکله‌سازی، پل‌سازی و غیره کاربردهای متعددی دارد. مقاومت بالای این تیرآهن در برابر نیروهای برشی و خمشی سبب کاربرد گسترده‌ی آن نسبت به دیگر انواع تیرآهن شده است. 

شما می‌توانید قیمت انواع تیرآهن و سایر محصولات فولادی را از طریق وبسایت فولادینو به راحنی مشاهده کرده و از سایر خدمت این مجموعه استفاده کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *