رده لوله چیست؟ نحوه محاسبه رده لوله

رده لوله چیست؟

رده لوله اصطلاحی است که در بازار خرید لوله بسیار با آن مواجه خواهید شد. رده لوله‌ مفهومیست که یک معیار عددی برای تعیین کردن میزان ضخامت دیواره لوله‌ها در اختیار ما قرار می‌دهد. در سال 1939 سازمان استانداردسازی آمریکا (ANSI) عدد اسکجول را به عنوان جایگزینی برای روش وزنی گروه‌بندی لوله‌ها، به منظور مشخص کردن ضخامت جداره لوله‌‌ها معرفی کرد.

 این اصطلاح یک پارامتر جهت نشان دادن ضخامت انواع لوله است. به عبارتی میتوان گفت رده هر لوله همان ضخامت آن است. ضخامت لوله رابطه مستقیمی با وزن آن دارد. هرچه ضخیمتر باشد، سنگین‌تر خواهد بود. رده یک شاخص استاندارد دارد که طبق آن ساخته و تولید میشود. این تنوع در اندازه لوله‌ها سبب میشود تا کاربردهای بسیاری در صنایع گوناگون داشته باشد. فولادینو انواع لوله‌ها را با رده‌های گوناگون عرضه میکند که میتوانید به آسانی با توجه یه مسیرهای مشخص شده در سایت، ثبت سفارش کنید و در هر جای ایران که بخواهید سفارشتان را در تحویل بگیرید.

رده لوله چیست و به چه معناست؟

اگر شما هم این سؤال در ذهنتان وجود دارد که رده لوله چیست؟ باید بدانید که همان مقدار اسکجول است. اسکجول یک معیار جهت مشخص کردن ضخامت جداره لوله‌ها است که استفاده بیشتری به نسبت شاخص وزنی لوله دارد.

رده لوله

این معیار نخستین بار در آمریکا توسط یک موسسه استاندارد تعریف شد. وجود این معیار سبب میشود تا در زمان خرید این محصول به راحتی نمونه‌ای متناسب با نیاز و نوع مصرفی خودتان خریداری نمایید.

عدد اسکجول مندرج بر هریک از محصولات تولید شده به شکل لوله، با ضخامت دیواره آن مرتبط است و این ارتباط به این گونه است که هرچه این عدد بیشتر باشد، ضخامت جداره لوله نیز بیشتر خواهد بود. البته این نکته لازم به ذکر است که لوله‌ها در ابعاد و اندازه‌های متفاوت علیرغم داشتن عدد اسکجول یکسان، ضخامت جداره حقیقی متفاوتی خواهند داشت.

منبع: Metal supermarkets

نحوه محاسبه رده لوله

 همانطور که میدانید لوله‌ها سطح مقطعی گرد و دایره‌ای دارند. برای اینکه بتوانید رده یک لوله را به صورت تقریبی به دست آورید و خودتان حساب کنید کافی است از یک فرمول طلایی استفاده کنید؛ اما باید مرحله‌به‌مرحله پیش بروید.

  • مرحله اول:

قطر لوله را به میلی‌متر تبدیل کنید. اگر هم اندازه آن برابر با میلی‌متر است که کار برایتان راحت‌تر خواهد بود.

  • مرحله دوم:

محیط لوله را به‌دست آورید. برای به‌دست آوردن محیط لوله میتوانید از فرمول محیط دایره استفاده کنید. فرمول محاسبه محیط دایره که خاطرتان نرفته است؟

محیط دایره = قطر دایره * عدد پی یا همان 3.14

  • مرحله سوم:

حال باید به سراغ فرمول محاسبه وزن لوله بروید که در زیر آمده است:

محیط لوله * ضخامت لوله * طول لوله * 7.85

توجه داشته باشید که در این فرمول طول باید بر حسب متر و ضخامت بر حسب میلی‌متر باشد.

انواع رده لوله

قطر خارجی هر لوله‌ای در تمامی رده‌ها به صورت یکسان است. طبق استانداردهای ارائه شده، به صورت کلی 11 رده مختلف وجود دارد که عبارت‌اند از:

  • رده 5: کوچک‌ترین مقدار رده لوله‌ها است که ضخامت آن برابر با 5 است.
  • رده 10: این رده به عنوان لوله‌های مقاوم و ضخیم شناخته میشود.
  • رده 20: ضخامتی برابر با 20 داشته و به شکل بدون درز و یکدست طراحی می‌شود.
  • رده 40: قطر خارجی آن برابر با 40 بوده اما قطر داخلی بسیار متنوعی دارد. جز پرفروش‌ترین و پراستفاده‌ترین رده بین سایر نوع‌ها است.
  • رده 60: در ساخت لوله با ضخامت رده 60 هیچ درز و جوشی وجود ندارد و استحکام بالایی دارد.
  • رده 80: بیشترین استفاده را در پالایشگاه‌ها داشته و بسیار مقاوم بوده و ضخامت بالایی دارد.
  • رده 100: ضخامت بالایی داشته و انواع لوله‌های آن هم‌قطر داخلی متنوعی دارند.
  • رده 120: با بیشتر شدن رده یا همان ضخامت لوله‌ها، قطر داخلی آن هم بیشتر میشود.
  • رده 140: در صنعت به کار گرفته میشود و بسیار مستحکم است.
  • رده 160: بیشترین ضخامت را داشته و یک لوله امن و مطمئن است.

نکته مهم: حال که به پاسخ رده لوله چیست؟ رسیده‌اید خالی از لطف نیست که بدانید رده 40 و 60 بیشترین فروش را در بازار دارند. رده‌های 5 و 10 هم کم‌ترین میزان فروش را به خود اختصاص داده‌اند.

انواع استاندارد رده‌بندی لوله

رده‌بندی لوله‌ها مطابق با استانداردهای مشخصی انجام میشود. استانداردهای از پیش تعیین‌شده که نشان از کیفیت محصول دارد. هر لوله‌ای که به‌غیر از این استانداردها باشد گزینه مناسبی برای خرید نخواهد بود. انواع استاندارد رده‌بندی لوله عبارت‌اند از:

  1. استاندارد API: این استاندارد برای خط لوله API 5L در نظر گرفته شده است.
  2. استاندارد ASME: این استاندارد هم جهت لوله‌های بدون درز و جوش است.

رده لوله استیل

لوله‌های استیل یکی دیگر از انواع لوله‌ها است که بر پایه آهن تولید شده و در ترکیب آن حدود دو درصد کربن هم حضور دارد و به آن لوله فولادی هم گفته میشود. سختی آن وابسته به درصد کربن آن است. هرچه کربن بیشتری داشته باشد از مقاومت بالایی هم برخوردار است. لوله استیل انواع مختلفی دارد که با گرید‌های 304، 310، 316 و 321 ساخته میشود. ضخامت این لوله‌ها یا به‌اصطلاح رده لوله استیل هم در بازه 0.8 الی 1.8 میلیمتر است. مقاومت لوله استیل تا حد زیادی بیشتر از ضخامت، به ترکیب کربن و کروم به کار رفته در آن بستگی دارد.

رده لوله استیل
جدول رده‌بندی لوله‌های استیل

رده لوله مانیسمان

لوله‌های مانیسمان همان لوله‌های استیل هستند که بدون درز و جوش تولید شده‌اند. طراحی یکپارچه و یکدست آنها در کنار کیفیت مرغوبی که دارند باعث شده در مصارف خانگی و صنعتی بسیار به‌کار گرفته شود. رده لوله مانیسمان مطابق با انواع رده لوله از رده 5 تا رده 160 است که میتوانید با توجه به نیاز خودتان انتخاب کرده و خریداری نمایید.

بیشتر بخوانید: لوله مانیسمان چیست؟

جدول استاندارد رده لوله درزدار

رده‌بندی لوله‌های درزدار طبق استاندارد انجام میشود که جدول استاندارد آن در زیر آمده است:

جدول استاندارد رده لوله درزدار
جدول رده‌بندی لوله‌های درزدار

سایز انواع رده لوله‌ها

رده لوله‌ها با ضخامت‌های استاندارد و تعیین‌شده تولید میشوند اما طول و قطر متفاوتی دارند. همین تفاوت در سایز و اندازه باعث شده تا قیمت متفاوتی داشته باشند. شما باید با در نظر داشتن نیاز و نوع کاربردی که برایتان دارد انتخاب کنید.

ما در این مقاله ابتدا به سؤال رده لوله چیست پاسخ دادیم و در پایان دانستیم که هر نوع لوله‌ای با هر اندازه و رده‌ای که بخواهید میتوانید از فولادینو تهیه کنید. فولادینو بهترین لوله‌ها را با کیفیت تضمینی عرضه میکند که میتوانید به راحتی ثبت سفارش کنید. ناگفته نماند که قیمت انواع لوله‌ در فولاد سازان راه ابریشم نیز بسیار مناسب بوده و امکان خرید عمده هم برای مشتریان وجود دارد. برای آنکه خرید با کیفیت و رضایت بخشی داشته باشید می‌توانید قبل از انتخاب با کارشناسان ما ارتباط بگیرید و از مشاوره رایگان بهره مند شوید. کافی است با شماره تماس‌های درج شده در سایت ارتباط بگیرید. خرید باکیفیت و بدون محدودیت را با ما تجربه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/foolazh1/domains/foolazh.com/public_html/next/wp-includes/functions.php on line 5109

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/foolazh1/domains/foolazh.com/public_html/next/wp-includes/functions.php on line 5109