ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن در خاورمیانه است و ذخایر آهن آن بیش از 5/4 میلیارد تن تخمین زده میشود. ذخایر سنگ آهن ایران در سراسر کشور پراکنده است و برخی از بزرگترین معادن آهن در استانهای کرمان، یزد و خراسان قرار دارند. با فولادینو در این مقاله به بررسی 10 معدن برتر سنگ آهن در ایران میپردازیم.
فهرست این مطلب
- 1 ۱) مجموعه معدنی چادرملو: از جمله بزرگترین معادن آهن ایران
- 2 ۲) معدن گل گهر: یکی از فعالترین معادن آهن ایران
- 3 ۳) مجموعه معدنی سنگان: الگوی جهانی معادن آهن
- 4 ۴) معدن سنگ آهن چغارت
- 5 ۵) معدن سنگ آهن سه چاهون
- 6 ۶) معدن سنگ آهن بافق
- 7 ۷) معدن چاه گز بافق
- 8 ۸) معدن سنگ آهن بیجار
- 9 ۹) معدن آهنگران
- 10 ۱۰) معدن جلال آباد
۱) مجموعه معدنی چادرملو: از جمله بزرگترین معادن آهن ایران
چادرملو که در استان یزد واقع شده است، یکی از بزرگترین معادن آهن ایران است که حجم ذخیره آن 400 میلیون تن برآورد شده است. در سال 1319 کانسار چادرملو توسط یک مهندس ایرانی و زیر نظر یک زمینشناس آلمانی شناسایی شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، کانسار چادرملو بهعنوان یک پروژه مستقل برای استحصال آهن مورد توجه قرار گرفت. چادر ملی با ذخیره زمینشناسی 400 میلیون تن و ذخیره اقتصادی 320 میلیونتنی یکی از بزرگترین ذخایر سنگ آهن ایران است.
میانگین عیار آهن این کانسار 2/55 درصد و میانگین فسفر و گوگرد آن به ترتیب 94/0 درصد و 19/0 درصد است. نسبت سنگ باطله به سنگ آهن در چادرملو 2 به 1 است؛ یعنی از هر 3 تن سنگ استخراج شده 1 تن سنگ آهن به دست میآید. چادرملو با چنین غلظت بالایی از سنگ آهن میتواند سالانه 200 میلیون تن کنسانتره سنگ آهن تولید کند و به یک شاخص قابلتوجه در صنعت سنگ آهن تبدیل شود.
۲) معدن گل گهر: یکی از فعالترین معادن آهن ایران
گل گهر یک معدن روباز واقع در استان کرمان است که ذخایر آن 1.2 میلیارد تن برآورد شده است. این معدن طیف وسیعی از محصولات سنگ آهن از جمله کلوخه، ریزدانه و کنسانتره را تولید میکند. منطقه معدنی گل گهر در استان کرمان در حدود 50 کیلومتری جنوب غربی سیرجان، یکی از برجستهترین قطبهای فعال معدنی و صنعتی خاورمیانه با معادن غنی سنگ آهن است.
این معدن پتانسیل تبدیلشدن به یک منطقه بزرگ و رقابتی در سطح ملی و حتی جهانی را دارد. آثار و کاوشهای انجام شده در محوطه نشان میدهد که کانسار گلگهر در قرنهای گذشته شناسایی و مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. عمر نمونهای از سربارههای قدیمی کوره که از سنگ آهن گلگهر استفاده میکرده، حدود 900 سال تخمین زده میشود. در دوران معاصر، عملیات اکتشاف پروژه سنگ آهن گلگهر در سال 1348 توسط شرکت خصوصی ایران باریت آغاز و با همکاری شرکت ژاپنی Marubeni ادامه یافت و سپس در سال 1353 به شرکت ملی فولاد ایران منتقل شد.
۳) مجموعه معدنی سنگان: الگوی جهانی معادن آهن
سنگان یکی از معادن آهن واقع در استان خراسان است که ذخایر آن 1.2 میلیارد تن برآورد شده است. این معدن سنگ معدنی هماتیت و مگنتیت با عیار بالا تولید میکند. ذخایر سنگ آهن سنگان از قدیمالایام شناخته شده است و چالهها و غارهای حفاری شده موجود در نقاط مختلف معدن حکایت از استخراج سنگ آهن در دوران باستان دارد. در کتاب «جغرافیای خواف» نوشته خسروی به نقل از کتاب «نزهه القلوب» مستوفی آمده است که این معادن در قرن هشتم و نهم هجری قمری شناخته شده و مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
اکتشاف، استخراج و فرآوری سنگ آهن در منطقه سنگان با استفاده از فناوری روز برای تأمین صنایع داخلی و خارجی با تمرکز بر نیروی انسانی توانمند و استفاده حداکثری از ظرفیت دانشگاهها در اولویت قرار دارد. مراکز علمی مجتمع سنگ آهن سنگان در نظر دارند بهعنوان یک الگوی جهانی در اکتشاف سنگ آهن به یکی از بزرگترین استخراجکنندگان سنگ آهن و یکی از مراکز فرآوری سنگ آهن کشور شناخته شوند.
۴) معدن سنگ آهن چغارت
چغارت یک معدن بزرگ سنگ آهن است که در استان یزد واقع شده و ذخایر آن 193 میلیون تن برآورد شده است. این معدن سنگ معدن هماتیت با عیار بالا تولید میکند. این معدن در 10 کیلومتری شمال شرقی شهرستان بافق قرار دارد و ارتفاع اولیه آن از سطح دریا 1286 متر بوده است. ذخیره قابلاستخراج این معدن 177.2 میلیون تن برآورد شده است که از این میزان 107 میلیون تن به دلیل عیار بالا و فسفر کم پس از خرد کردن در کارخانههای فولادسازی قابلاستفاده است و مابقی نیاز به فرآوری دارد.
عملیات معدنی این مجموعه از شهریور 1350 آغاز شد و تا پایان سال 1390 بیش از 131 میلیون تن سنگ آهن از آن استخراج شده است و تاکنون استخراج سنگ معدن تا ارتفاع باورنکردنی 220 متری انجام شده است.
۵) معدن سنگ آهن سه چاهون
سه چاهون یک معدن سنگ آهن است که در استان کرمان قرار دارد و ذخایر آن 500 میلیون تن برآورد شده است. این معدن سنگ معدن هماتیت با عیار بالا تولید میکند. این مجموعه در ۴۷ کیلومتری شمال شرقی شهرستان بافق و در ۳۵ کیلومتری معدن چغارت قرار دارد. این کانسار از سه گودال تشکیل شده است که در فاصله سهکیلومتری از یکدیگر قرار دارند.
عملیات استخراج در معدن سه چاهون در سال 1384 آغاز شد و طبق برنامه پیشبینیشده سالانه 2.3 میلیون تن سنگ آهن از معدن استخراج و پس از خردشدن در کارخانه خرد و از طریق راهآهن به کارخانه فرآوری چغارت منتقل میشود. تاکنون در این معدن استخراج سنگ آهن تا عمق 120 متری انجام شده است.
بیشتر بخوانید: بلاز ۷۵۷۱۰، بزرگترین کامیون کمپرسی معدن در جهان
۶) معدن سنگ آهن بافق
بافق یکی دیگر از معادن آهن واقع در استان یزد، معدن سنگ آهن بافق است. این معدن سنگ معدنی هماتیت و مگنتیت با عیار بالا تولید میکند. شهرستان بافق از نظر معادن یکی از شهرهای مهم محسوب میشود. معدن آهن بافق یکی از معروفترین معادن آهن کشور است. این مجموعه در منطقه مرکزی ایران واقع شده و دارای آبوهوای گرم و خشک است.
فعالیتهای معدنی متعددی در این شهر وجود دارد. مهمترین شاخصهای معدنی در این زمینه شامل آهن، فسفات، سرب و روی است. معادن این شهرستان بهاندازهای گسترده است که در حال حاضر 70 درصد جمعیت شهرستان از طریق کار در معادن مختلف حمایت میشوند.
۷) معدن چاه گز بافق
معدن چاه گز در 75 کیلومتری شهرستان بافق قرار دارد و مجموع ذخیره تخمینی آن 83 میلیون است. بهرهبرداری از سنگشکن متحرک در این معدن منجر به تولید بیش از 1.5 میلیون تن کنسانتره سنگ آهن با عیار بالا شده است.
۸) معدن سنگ آهن بیجار
معدن سنگ آهن بیجار یکی دیگر از معادن آهن کشور است. این معدن روباز بوده و در نزدیکی شهر بیجار در استان کردستان واقع شده است. این معدن تقریباً 40 میلیون تن ذخایر سنگ آهن با عیار 45 تا 57 درصد دارد که در 7 نقطه در منطقه پراکنده شده است.
۹) معدن آهنگران
فعالیت معدن آهنگران از سال 1350 شروع شده است. این معدن یکی از معادن آهن و سرب فعال کشور است. تخمین زده میشود. ذخیره سنگ آهن معدن آهنگران که بیشتر از نوع هماتیتی بوده است، حدود 11 میلیون تن با عیار متوسط 36 الی 38 باشد.
۱۰) معدن جلال آباد
معدن سنگ آهن جلالآباد یکی از ذخایر سنگ آهن ایران است. گفتنی است روش استخراج ماده معدنی مورد استفاده در معدن بهصورت پلکانی روباز طراحی شده است. ظرفیت تولید سالانه این معدن 6 میلیون تن سنگ آهن متشکل از مگنتیت و هماتیت است.
در نهایت میتوان گفت، ایران دارای منابع سنگ آهن قابلتوجهی است و ذخایر سنگ آهن بسیاری در سراسر کشور واقع شده است. این ذخایر حاوی انواع سنگ آهن از جمله هماتیت و مگنتیت است. با سرمایهگذاری و توسعه مستمر، صنعت سنگ آهن ایران پتانسیل تبدیلشدن به یک تأمینکننده بزرگ جهانی محصولات سنگ آهن را دارد.
شما میتوانید به منظور مطالعه مقالات مشابه و همچنین اطلاع از آخرین قیمت انواع مقاطع فولادی به مجموعه فولاد سازان راه ابریشم مراجعه کرده و از طریق مسیرهای ارتباطی مشخص شده، با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشد.