آلیاژهای آلومینیوم 6061 و آلومینیوم 6063 مواد بسیار محبوب در صنعت اکستروژن هستند. اگر در حوزه صنعت فعالیت داشتهاید احتمالا با فرایند اکستروژن آشنایی دارید. اکستروژن یا همان برونریزی، یکی از روشهای حجمی برای تغییر شکل در مواد است. هدف این روش کاهش ضخامت یا سطح مقطع فلز است که در نهایت آن، قطعههایی در سطح مقطع صاف، یک شکل و به صورت عمودی تولید خواهند شد.
این آلیاژها از نظر ترکیب و خواص مکانیکی تقریباً یکسان هستند و فقط تفاوتهای جزئی در عناصر اضافه شده دارد. هر دو حاوی منیزیم برای افزایش استحکام و سیلیکون برای کاهش دمای ذوب هستند و تفاوت قیمتشان تا حد زیادی ناچیز است. با ما در این مقاله از فولادینو همراه باشید تا ضمن شناخت ویژگیهای کلیدی، تفاوتها . کاربردهای این دو گرید آلومینیومی را بهتر بشناسیم.
فهرست این مطلب
ترکیب آلیاژ آلومینیوم
آلیاژ آلومینیوم 6061 میتواند در مقایسه با آلیاژ آلومینیوم 6063 تا دو برابر درصد آهن داشته باشد و معمولاً حاوی مس، کروم و سیلیکون بیشتری نسبت به آلومینیوم 6063 است. همچنین به طور متوسط، تا 3.5٪ محتوای آلومینیوم بیشتری در گرید 6063 وجود دارد.
لازم به ذکر است که برای تقویت آنها برای طیف وسیعتری از کاربردها، میتوان هر دو ماده را حرارت داد.
ویژگیهای کلیدی آلومینیوم 6061 و آلومینیوم 6063
آلومینیوم 6061 برای کاربردهای سازهای و پروژههای ساختمانی که نیاز به اکستروژن آلومینیومی با مقاومت بالا دارند ایدهآل است.
بسته به فرآیند عملیات حرارتی، محصولات تولیدی نهایی میتوانند درجه سختی متفاوتی داشته باشند. در اینجا نیز مقیاس برینل، سیستم اندازهگیری استاندارد برای تعیین سختی مواد است. آلومینیوم 6061 معمولاً دارای مقدار سختی برینل 95 است، در حالی که آلومینیوم 6063 دارای سختی برینل 73 است.
بیشتر بخوانید: تست سختی برینل و راکول چیست؟
موارد استفاده از آلومینیوم 6061 و آلومینیوم 6063
هر دو آلیاژ کاربردهای گستردهای دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت اجزای حمل و نقل
- محصولات تفریحی
- ماشینآلات و تجهیزات صنعتی
- کالاهای بادوام مصرفی
در مورد کالاهای بادوام مصرفی باید گفت که این میتواند شامل همه چیز از جمله: اجزای الکتریکی، لولهها، مبلمان، لوازم خانگی، نردهها، لولههای سیستم آبیاری، اقلام معماری، محصولات ساختمانی و همچنین قایقها و وسایل نقلیه موتوری باشد. با این حال، هر یک از این دو گرید تحت شرایط خاص برتریهایی دارند که در ادامه به طور خلاصه به آن اشاره میکنیم.
آلومینیوم 6061 ماده ترجیحی برای کاربردهای ساختاری مانند مهاربندها، قابها، محصولات تفریحی، تریلرها، تختهای کامیون و کاربردهای هوافضا است.
از آن سو حرفهایها اغلب از آلومینیوم 6063 به عنوان “آلومینیوم معماری” یاد میکنند، زیرا میتوان آن را به راحتی آنودایز کرد تا تطبیقپذیری زیبایی شناختی بیشتری در کاربردهای معماری و ساختمان داشته باشد (آنودایز یا آنادایز فرآیندی است که طی آن یک لایه اکسیدی روی سطح فلز تشکیل میشود).
لولههای گرد آلومینیومی 6061 در محصولاتی یافت میشوند که لزوماً به حداکثر استحکام نیاز ندارند؛ مانند کوپلرها و چارچوبها. با این حال، در فرایندهای اکستروژنهای لوله مربعی، آلومینیوم 6063 ترجیح داده میشود چون پوشش عالی و مقاومت در برابر خوردگی بیشتری را ارائه میدهد.
برای کاربردهای ساختاری و تریم از هر دو ماده استفاده میکنند. نبشیهای اکسترود شده آلومینیوم 6061 برای ایجاد استحکام بهتر برای پروژههای سازهای استفاده میشوند و از آن سو برای پروژههای تزئینات معماری، آلومینیوم 6063 را انتخاب میکنند، زیرا پوشش جذابتری ارائه میدهد.
از این مقاله چه آموختیم؟
در این مقاله آموختیم گریدهای 6061 و 6063 آلومینیوم در مجموع، در حالی که ممکن است از نظر ترکیب کاملاً مشابه باشند، کاربردهای بسیار متفاوتی میتوانند داشته باشند. به دلیل استحکام بهتر، اکثر متخصصان آلومینیوم 6061 را برای کاربردهای سازهای و پروژههای ساختمانی که نیاز به اکستروژن آلومینیوم با مقاومت بالا با دمای ذوب پایینتر، هدایت حرارتی کمتر و ظرفیت گرمایی کمتر دارند، ترجیح میدهند.
آلومینیوم 6061-T6 در مقایسه با آلومینیوم 6063-T6 استحکام تسلیمی بالاتری دارد. دارای اکسترودپذیری، ماشینکاری و جوشپذیری خوب همراه با مقاومت در برابر خوردگی خوب است؛ اگرچه نسبت به آلومینیوم 6063 مقاومت کمتری دارد.
همچنین آموختیم که برای پروژههایی که نیاز به آلیاژ آلومینیوم قابل اکسترود با مقاومت در برابر خوردگی بهتر،کیفیت سطح خوب و آنودایز آسان دارند، بهتر است آلومینیوم 6063 را انتخاب کنیم.
منبع: Metal supermarkets