گریتینگ یکی از محصولات پرمصرف در صنعت ساختوساز و ساختمان است که به صورت مشبک و شبکهای تولید میشود. مقاومت بالا و هزینه اقتصادی، از مهمترین عوامل در محبوبیت گریتینگ به حساب میآیند. در ادامه نگاهی دقیق به مشخصات، ویژگیها، کاربردها و مزایای این محصول پرفروش خواهیم داشت. تا انتهای متن با فولادینو (فولاد سازان راه ابریشم) همراه باشید.
فهرست این مطلب
گریتینگ چیست؟
گریتینگ که در زبان فارسی به آن «درپوش» نیز میگویند، در واقع یک شبکه فولادی یا فایبرگلاس است که بر اساس جنس، ساختار و … در شکلهای مختلفی تولید میشود. مقاومت بالای گریتینگ در کنار وزن پایین، قیمت مناسب و هزینههای نصب بهصرفه، آن را به یکی از پرکاربردترین محصولات برای پوشش پلهها، ساختمانها و کفپوشها تبدیل کرده است.
مهمترین مسئله در مورد این محصولات، ساختار شبکهای با بخشهای کاملا یکسان است. به علاوه، ساختار خاص این محصولات با امکان عبور دادن هوا و نور، سبب شده تا از آنها در بسیاری از صنایع استفاده شود. تسمه و میلگرد، مهمترین اجزای گریتینگ به حساب میآیند.
گریتینگ به انگلیسی
گریتینگ در زبان انگلیسی با عنوان “Grating” یاد شده و به صورت کلی، به چیزی گفته میشود که بخشهای آنها، کاملا یکسان و مشابه بوده و اجزا به صورت موازی در کنار هم قرار میگیرند. عناصر اصلی این محصولات، معمولا بلند و دراز هستند و ممکن است بخشهای دیگر به صورت عمود بر آنها نیز وجود داشته باشد.
انواع گریتینگ
حالا که بیان کردیم گریتینگ چیست، بهتر است نگاهی به انواع این محصولات نیز داشته باشیم. به صورت کلی، این شبکههای فلزی از لحاظ جنس و ساختار، به دو صورت کلی دستهبندی میشوند.
انواع گریتینگ بر اساس جنس:
گریتینگ با مواد اولیه بسیار متفاوتی ساخته میشود که هرکدام از آنها ویژگیهای مخصوص به خود را دارند.
۱- فلزی
این محصولات که تسمه و میلگرد ساختار اصلی آنها را تشکیل میدهد، میتوانند ابعادی نامحدود داشته باشند. درپوشهای فلزی یا کفپوشهای توری، از جمله چیزهایی هستند که در ساخت آنها معمولا گریتینگ فلزی به کار گرفته میشود. برای جلوگیری از خوردگی و زنگزدگی گریتینگ های فلزی نیز معمولا پوششی گالوانیزه روی آنها کشیده خواهد شد. گفتنی است که گریتینگ گالوانیزه، از جمله محصولات بسیار مقاوم در صنعت ساختمان و گزینهای ایدهآل برای ساخت درپوشها به حساب میآید.
بیشتر بخوانید: انواع روشهای پوشش گالوانیزه
۲- چدنی
نمونههای چدنی، مقاومترین و مستحکمترین انواع گریتینگها هستند که میتوانند حجمی بسیار بالا از فشار را تحمل کنند. این محصولات بیشتر مناسب درپوشهایی هستند که عبور خودرو از آنها زیاد است؛ این محصولات برای استفاده در پیستهای اسبسواری هم میتوانند انتخاب خوبی باشند.
به دلیل هزینههای بسیار زیاد قالبزنی، معمولا ابعاد گریتینگ چدنی، محدود با طول حداکثر 50 سانتیمتر و عرض 13 تا 20 سانتیمتر است.
۳- کامپوزیت
گریتینگ کامپیوزیت که از آن با نام گریتینگ فایبرگلاس نیز یاد میشود، یکی دیگر از انواع پرکاربرد این محصول است که بیشتر در مکانهایی استفاده میشود که به کار گرفتن نوع فلزی به خاطر رطوبت بیشتر امکانپذیر نیست؛ آشپزخانهها، کارخانهها، آزمایشگاهها، صنایع داروسازی و غذایی و … از جمله این مکانها هستند.
امکان تغییر خواص نهایی محصول متناسب با نیاز مشتری، یکی دیگر از مهمترین مزایای نوع کامپوزیت به حساب میآید. از دیگر ویژگیهای گریتینگ کامپوزیت میتوان به استقامت بسیار خوب در محیطهای شیمیایی و اسیدی، مقاومت بالا در برابر حرارت و عایق الکتریسیته و گرما اشاره کرد.
۴- استیل
برجستهترین ویژگی گریتینگ استیل، خاصیت ضد زنگ بودن و مقاومت بسیار خوب آن در برابر خوردگی است. هزینه تولید این محصول در مقایسه با دیگر انواع آن بهمراتب بیشتر است، اما ظاهر زیبا و همچنین استحکام بالا در محیطهای مرطوب و اسیدی شدید باعث شده تا از آن در بسیاری از صنایع داروسازی، غذایی، صنعتی و شیمیایی استفاده شود.
وجود ترکیب کروم و آهن در ساختار این محصول، خاصیت ضد آهنربایی به گریتینگ استیل بخشیده و آن را از پوششهای گالوانیزه بینیاز میکند.
۵- آلومینیوم
گریتینگ های آلومینیوم در کنار استحکام بالا، مقاومت بسیار خوبی در برابر رطوبت و خوردگی داشته و در عین حال، وزن آنها نیز پایینتر از دیگر انواع این محصولات است.
انواع گریتینگ بر اساس ساختار:
اگر بخواهیم این محصولات را بر اساس ساختار دستهبندی کنیم، چهار حالت کلی وجود دارد:
- تسمه در تسمه: در این حالت، تسمه باربر با تسمه رابط، به یکدیگر متصل شده و شبکه اصلی را تشکیل خواهند داد.
- تسمه در نیمتسمه: در این نمونهها، از تسمههای کوتاهتر تحت عنوان «نیمتسمه» برای رابط استفاده میشود.
- تسمه در میلگرد: در ساخت این محصولات، میلگردهای ساده یا بعضا آجدار جایگزین تسمهها میشوند.
- تسمه در چهارپهلو تابیده: در این شبکهها، پروفیل چهارپهلو جایگزین تسمه و میلگرد میشود.
کاربرد گریتینگ
بسته به نوع محصولی که خریداری میکنید، گریتینگ میتواند کاربردهای بسیار گستردهای داشته باشد که در پایین، به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
- کفپوش: در مکانهای عملیاتی و قسمتهایی که عبور و مرور زیاد باشد، از گریتینگ میتون به عنوان پوشش کف استفاده کرد چرا که در عین استحکام زیاد، وزن پایین به نصب آسانتر آن کمک بسزایی خواهد کرد.
- پله: پوشش اصلی بسیاری از پلههایی که در کارخانهها، مکانهای صنعتی یا پلههای اضطراری استفاده میشود، گریتینگ است.
- کانالهای تهویه هوا: به لطف ساختار شبکهای و توانایی بالایی که گریتینگ در انتقال هوا و نور دارد، از این محصولات در کانالهای مربوط به تهویه هوا و نورگیرها نیز استفاده میشود.
- ساخت فیلترهای جریان آب: در فیلترهای مخصوص جریان آب و همچنین درپوش کانالهای آب هم میتوان رد پای گریتینگ را مشاهده کرد.
- درپوشها: معمولا در ساخت درپوشهایی که لازم است هوا را انتقال دهند، از گریتینگ استفاده میشود.
- پلسازی: گریتینگ به افزایش ایمنی و استحکام سازههای عظیم کمک بسزایی میکند.
- کشتیسازی: در بعضی از بخشهای پایینی کشتی که انتقال نور و هوا ضروری است، نقش گریتینگ میتواند پررنگ باشد.
روشهای تولید و ساخت گریتینگ
به صورت کلی، گریتینگ به دو صورت سنتی و مدرن ساخته میشود که اصلیترین تفاوت آنها به شیوه اتصال تسمه به نگهدارنده مربوط است. در ادامه، به صورت جداگانه در مورد هرکدام از این روشها صحبت خواهیم کرد.
شیوه مدرن
امروزه یکی از متداولترین شیوههای تولید گریتینگ، الکتروفورج است؛ فرآیندی که تولید این محصولات با مقاومت بالاتر و وزن پایینتر را امکانپذیر میکند. در این روش، وزن تمامی بخشها و قطعات باید کاملا یکسان باشد. به علاوه، کیفیت موادی که در تولید گریتینگ استفاده میشود نیز اهمیت زیادی دارد.
شیوه سنتی
در روش سنتی، مهندسان با استفاده از ابزارهای دستی اقدام به برش و جایگذاری بخشهای مختلف میکردند که این کار میتوانست مشکلاتی مانند اشتباه در برش یا بروز خطا هنگام اتصال تسمه را در پی داشته باشد. به علاوه، بازدهی محصول در این شیوه نیز تا حدودی پایینتر از شکل سنتی است.
مشخصات گریتینگ
یک گریتینگ، چند قسمت اصلی دارد:
- تسمه باربر: این مهمترین بخش از گریتینگ است و وظیفه تحمل بار و فشار شبکه را بر عهده دارد. هر اندازه ضخامت و ارتفاع تسمه بیشتر باشد، مقاومت گریتینگ نیز افزایش پیدا خواهد کرد؛ با افزایش طول نیز مقاومت این محصول کم خواهد شد.
- رابط: رابطها که معمولا با استفاده از میلگردها ساخته میشود، به صورت عمودی به تسمهها باربر متصل شده و ساختار شبکهای گریتینگ را حفظ خواهند کرد. گفتنیست ضخامت و اندازه رابطها هیچ تاثیری روی مقاومت محصول ندارد و صرفا عبور و مرور افراد را آسانتر میکند.
- چشمه: به فضای میان تسمه و رابط و فاصله آنها، چشمه میگویند. هرچقدر اندازه چشمه در یک شبکه بزرگتر باشد، مقاومت گریتینگ نیز کاهش پیدا خواهد کرد و با کاهش اندازه، مقاومت بالا خواهد رفت. مشبندی یا همان تعیین شکل و اندازه چشمهها، روی وزن نهایی محصول اثرگذار خواهد بود.
- نگهدارنده: این بخش که البته در بسیاری از نمونههای گریتینگ ممکن است مشاهده نشود، وظیفه ثابت نگه داشتن تسمهها را بر عهده داشته و بیشتر به ظاهر محصول مربوط میشود؛ این یعنی نگهدارنده هیچ تاثیری روی میزان مقاومت و تحمل فشار تسمهها نخواهد داشت.
وزن گریتینگ
وزن گریتینگ از جمله فاکتورهایی است که علاوه بر قیمت، روی استحکام سازه نیز تاثیر زیادی میگذارد. البته، موارد مختلفی روی افزایش وزن گریتینگ دخیل هستند؛ افزایش ضخامت و ارتفاع تسمهها باعث افزایش وزن و به تبع آن، قیمت نهایی محصول خواهد شد. برای مشاهده جداول وزنی سایر مقاطع فولادی میتوانید به قسمت جداول وزنی آهنآلات فولادینو مراجعه کنید.
مزایا و معایب گریتینگ
همانطور که گفتیم مهمترین مزیت استفاده از گریتینگ، مقاومت بالا و وزن پایین آن است. به علاوه، قیمت مقرونبهصرفه این سازهها کمک میکند تا بتوان از آنها در صنایع مختلف استفاده کرد. به صورت کلی، معایب خاصی را نمیتوان در مورد گریتینگ برشمرد و این مسئله بیشتر به نوع محصول و محلی که از آن استفاده میکنید، بستگی خواهد داشت.
قیمت گریتینگ در سایت فولادینو
بسته به نوع گریتینگ و کاربردی که دارد، قیمت گریتینگ هم متفاوت خواهد بود. برای اطلاع از قیمت هر متر مربع از انواع گریتینگ میتوانید به فولادینو مراجعه کرده و پیش از خرید، برآورد کاملی در مورد قیمت نهایی داشته باشید.
در این مقاله تلاش بر این شد تا شما رو با محصول گریتینگ بیشتر آشنا کرده و درباره انواع و روشهای ساخت گریتینگ نیز صحبت کردیم. شما میتوانید جهت مشاهده مقالات بهروز و همچنین قیمت انواع مقاطع فولادی به سایت فولادینو مراجعه کرده و از خدمات ارائه شده در این وبسایت استفاده کنید.