ماشین کاری CNC چیست؟ به همراه انواع ماشین‌های CNC

ماشین کاری CNC چیست؟ به همراه انواع ماشین‌های CNC

در پاسخ به این سوال که ماشین کاری cnc چیست باید گفت که به طور خلاصه یکی از تکنولوژی‌‌‌‌های پرکاربرد در تمامی صنایع است. ورود این تکنولوژی به عرصه صنعت به‌‌‌‌خصوص صنعت فولاد، باعث شد از حجم فعالیت‌‌‌‌های انسانی، ساعات زمانی طولانی و مواد اولیه مصرفی به میزان قابل توجهی کاسته شود. با فولادینو همراه باشید تا با cnc و کاربردهای آن بیشتر آشنا شوید.

انواع روش‌‌های ماشین کاری CNC  

کلمه cnc مخفف عبارت Computer Numerical Control و به معنای کنترل عددی رایانه‌‌‌‌ای است و در حال حاضر جدیدترین و به‌‌‌‌روزترین روش برای برشکاری به‌‌‌‌شمار می‌‌‌‌آید. سوال ماشین کاری cnc چیست را می‌‌‌‌توان این‌طور پاسخ داد که در واقع این ماشین همان دستگاه برشی است که از گذشته استفاده می‌‌‌‌شده با این تفاوت که به آن کنترلر متصل شده و این کنترلر متشکل از یک میکروکامپیوتر است. از این رو، می‌‌تواند برنامه‌‌‌‌های برشکاری را ارسال کند. 

جالب است بدانید که این ماشین به کمک چند محور در جهات مختلف گردش می‌‌‌‌کند و می‌‌‌‌تواند برش‌‌‌‌های یک‌‌‌‌بعدی، دو بعدی و حتی سه‌‌‌‌بعدی ایجاد کند. در ادامه به بررسی انواع روش‌‌‌‌های ماشین کاری cnc می‌‌‌‌پردازیم:

۱- دستگاه ماشین کاری CNC روتر

این دستگاه که به آن مسیریاب نیز می‌‌‌‌گویند معمولی‌‌‌‌ترین نوع cnc است به طوری که هیچ تغییری در روتر داده نمی‌‌‌‌شود و فقط کافی است اطلاعات لازم را در کامپیوتر وارد کنید. به این ترتیب این ماشین طبق اطلاعات، چوب یا فلز یا پلاستیک مدنظر را برش می‌‌‌‌زند یا حکاکی می‌‌‌‌کند. این وسیله برش قدرت زیادی دارد.

دستگاه ماشین کاری CNC روتر

۲- دستگاه برش CNC پلاسما

این دستگاه عملکردی باکیفیت همراه با دقت و سرعت بسیار زیادی را ارائه می‌‌‌‌دهد. از این رو برای برش‌‌‌‌ چوب و فلزهای کمتر از 3 میلی‌‌‌‌متر و به صورت دوبعدی استفاده می‌‌‌‌شود. می‌‌‌‌توان با دیدن مدل پلاسما به معنای واقعی درک کرد که ماشین کاری cnc چیست. با توجه به تخصص این دستگاه در برش‌‌‌‌های ظریف، قدرت آن به اندازه دستگاه روتر نیست. 

در شیوه پلاسما، گاز نجیب با سرعت بالا دمیده می‌‌‌‌شود و قوسی در بخش خروجی گاز و سطح فلز ایجاد می‌‌‌‌کند. گفتنی است اگر از این روش برای برش ورقه‌‌‌‌های فولادی استفاده شود گازهای آلاینده‌‌‌‌ای تولید خواهد شد که برای محیط زیست مضر است. بنابراین، معمولا برای ورق‌‌‌‌های فولادی روش‌‌‌‌ برش cnc لیزری به کار می‌‌‌‌رود.

دستگاه برش CNC پلاسما

۳- دستگاه ماشین کاری CNC لیزری

تفاوت این روش برش با پلاسما در این است که علاوه‌‌‌‌بر چوب و فلز توان بریدن پلاستیک را نیز دارد. دستگاه برش لیزری از جمله گران‌‌‌‌ترین‌‌‌‌ها است و سطوح بیش از 31 میلی‌‌‌‌متر را برش نمی‌‌‌‌دهد. دقت عمل این دستگاه بسیار زیاد است و توان برش هر شکل دلخواهی را دارد، بدون اینکه سوختگی ایجاد کند. مقدار ضایعات این روش نیاز بسیار کم است.

دستگاه ماشین کاری CNC لیزری

۴- دستگاه پرینتر سه بعدی CNC

این ماشین کاری cnc مشابه مدل لیزری است با این تفاوت که این دستگاه یک اکسترودر دارد که باعث می‌‌‌‌شود پس از تکمیل محصول، پلاستیک آن در حرکتی مداوم و آرام ته‌‌‌‌نشین شود.

دستگاه پرینتر سه بعدی CNC

۵- دستگاه فرز CNC

این دستگاه نیز برای برش چوب و فلزات و انواع سنگ و همچنین حکاکی روی آن‌‌‌‌ها کاربرد دارد. به جای لیزر در این وسیله از ابزار تخصصی براده‌‌‌‌برداری استفاد شده و مزیت این دستگاه به نسبت نوع لیزری این است که به صورت متمرکز روی عمق‌‌‌‌دهی برش و حکاکی کار می‌‌‌‌کند.

دستگاه فرز CNC

۶- دستگاه هوابرش

در این ماشین کاری، سوخت گاز و اکسیژن برای برش فلزات به کار گرفته می‌‌‌‌شود. استفاده از این روش بسیار ساده و مقرون ‌‌‌‌به‌‌‌‌صرفه است اما سرعت برش‌‌‌‌زنی آن کم است. در واقع سرعت پایین آن نقطه ضعف‌‌‌‌اش است. در تعریف اصلی ماشین کاری cnc چیست گفتیم که سرعت در این روش‌‌‌‌ها بالا است. بنابراین، صنایع پیشرفته با وجود هزینه زیاد دستگاه‌‌‌‌های لیزر و پلاسما به جای روش هوابرش، به سراغ آن‌‌‌‌ها می‌‌‌‌روند.

دستگاه هوابرش

۷- دستگاه پیک اند پِلِیس

این ماشین‌‌‌‌های کاری دهانک‌‌‌‌های زیادی دارند و به جمع‌‌‌‌آوری قطعات الکترونیکی و جابه‌‌‌‌جایی آن‌‌‌‌ها می‌‌‌‌پردازند. از این روش برش بیشتر برای ساخت رایانه و تبلت و مونتاژ وسایل استفاده می‌‌‌‌شود.

دستگاه پیک اند پِلِیس

 ۸- دستگاه CNC واترجت

در این حالت برش با آب پرفشار انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. بیشترین کاربرد این دستگاه در صنایع چوب، شیشه، هوافضا، خودروسازی، برق، غذا، نساجی و… است. معمولا در دستگاه‌‌‌‌های برش براثر گرمای زیاد اره‌‌‌‌ها خراب می‌‌‌‌شوند اما در مدل واترجت این اتفاق نخواهد افتاد.

دستگاه CNC واترجت

ماشین کاری CNC روی چه موادی انجام می‌‌شود؟ 

حال که می‌‌‌‌دانیم ماشین کاری cnc چیست واضح است که از این دستگاه‌‌‌‌ها با انواع متفاوتی که دارند برای برشکاری، فرزکاری، سوراخکاری و… استفاده می‌‌‌‌شود و قطعاتی که می‌‌‌‌توان روی آن‌‌‌‌ها این فرایندها را انجام داد غالبا فلز، چوب، شیشه، پلاستیک، گلس پلکسی و… خواهند بود. با توجه به اینکه این ماشین‌‌‌‌ها کنترلرهای قوی دارند از آن‌‌‌‌ها در انواع صنایع استفاده می‌‌‌‌شود.

منبت کاری با دستگاه CNC 

در گذشته هنر منبت‌‌‌‌کاری فقط با دست میسر بود؛ اما اکنون با ورود دستگاه‌‌‌‌های cnc این کار را می‌‌‌‌توان به صورت ماشینی انجام داد. منبت کاری با دستگاه cnc بسیار سریع‌‌‌‌تر و ظریف‌‌‌‌تر از نوع دستی است. همچنین در روش دستی تعداد محصولات تولیدی با منبت بسیار محدودند در حالی که با استفاده از این دستگاه می‌‌‌‌توان این محصولات را به صورت انبوه تولید کرد؛ بدون اینکه هیچ تفاوتی میان ابعاد، ظاهر و اندازه‌‌‌‌های این کالاها وجود داشته باشد.

مزایا و معایب ماشین کاری CNC

اگر بخواهیم در مفهوم سوال «ماشین کاری cnc چیست» عمیق‌‌‌‌تر شویم، لازم است درباره مزایا و معایب مختلفی که دارد، بیشتر بدانیم.

مزایا:

  • مقرون‌‌‌‌ به‌صرفه‌‌‌‌تر تمام‌‌‌‌شدن کار در مقایسه با روش‌‌‌‌های قدیمی
  • ایمنی بالاتر برای اپراتور
  • کاهش خطای انسانی
  • کنترل فرایند کار با استفاده از کامپیوتر هوشمند
  • برنامه‌‌‌‌نویسی برای قطعات با جنس‌‌‌‌های مختلف (فلز، چوب، شیشه و…)
  • عدم نیاز به اصلاح قطعه نهایی

معایب:

  • نیاز به وجود پرسنل و اپراتورهای آموزش‌‌‌‌دیده
  • قیمت بالای دستگاه در مقایسه با مدل‌‌‌‌های قدیمی
  • پیچیدگی و هزینه بیشتر برای تعمیرات و نگهداری
  • طولانی شدن مدت زمان بازگشت سرمایه اولیه

جمع‌بندی

در این مقاله با بررسی انواع روش‌‌‌‌ها و کاربردهای دستگاه برش مدرن دانستیم که ماشین کاری cnc چیست. با وجود آنکه قیمت این دستگاه‌‌‌‌ها بسیار بالاست اما مزایا و کاربردهای آن بی‌‌‌‌‌‌‌‌شمار است و امروزه در اکثر صنایع بزرگ دنیا از انواع آن‌‌‌‌ها استفاده می‌‌‌‌شود. شما همراهان همیشگی فولادینو می‌توانید به منظور مشاهده مقالات علمی و همچنین اطلاع از قیمت روز و خرید انواع محصولات فولادی به این وبسایت مراجعه کرده و با استفاده از بخش‌های مختلف سایت نیاز خودتان را برطرف کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/foolazh1/domains/foolazh.com/public_html/next/wp-includes/functions.php on line 5109

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/foolazh1/domains/foolazh.com/public_html/next/wp-includes/functions.php on line 5109